UA-70808694-1

 • Papa, Wat is een Vreemdeling?***

  Pin it!

  PAPAWATISEENVREEMDELINGIn 'Papa, Wat is een Vreemdeling?' legt de Marokkaanse auteur Tahar Ben Jelloun in duidelijke bewoordingen uit wat onder meer discriminatie en racisme zijn, en waarom Afrikanen een zwarte huid hebben en Europeanen een witte.
  Ben Jelloun is Marokko's grootste levende schrijver. In Frankrijk, waar hij woont, kaapte hij enkele grote literaire prijzen weg en al meermaals werd hij genoemd met betrekking tot de Nobelprijs Literatuur.
  'Papa, Wat is een Vreemdeling?' is geen hoogvlieger. Maar dat is ook niet de bedoeling. Het is een dun boekje, kort maar krachtig, waarin de auteur een dialoog met zijn dochter
  Mériem heeft uitgeschreven. Het is een helder en verduidelijkend gesprek waarin alle mogelijke thema's die met rassenhaat te maken hebben aan bod komen. Ben Jelloun beschrijft alles heel beeldend en gestructureerd. Op alle mogelijke kronkels die de hersenen van een kind kunnen maken, biedt hij een antwoord. Hij gaat mee in de denkwijze van zijn dochter en gebruikt geen taal die haar petje te boven gaat.
  Het boekje is weliswaar een gesprek tussen vader en kind, maar is zeker niet alleen bestemd voor de jongsten onder ons. Iedereen die met vragen of onzekerheden zit omtrent dit thema, moet het zeker eens doorlezen. En ook voor alle mensen die enige affectie voelen met de problematiek is het een aanrader. 'Papa, Wat is een Vreemdeling?' is een uitgave van De Geus.

 • Nachtwacht***

  Pin it!

  NACHTWACHT'Nachtwacht' is het eerste deel van een trilogie over de eeuwige strijd tussen licht en duisternis. Een machtstrijd tussen tovenaars die geleverd wordt midden tussen de gewone mensen, maar waar we ons niet bewust van zijn.
  In Moskou maakt de lezer kennis met Anton, een medewerker van de Nachtwacht. Hij krijgt de ongewone opdracht om een kind met speciale gaven te zoeken en te beschermen. Deze jongen zou immers het zwakke bestand dat licht en duister met elkaar hebben gesloten aan het wankelen kunnen brengen. Onderweg komt hij echter een vrouw tegen die bedreigd wordt door een zeer zware vloek. Het lot van Anton raakt vervlochten met dat van het kind en de vrouw.
  Sergej Lukjanenko schreef een fantasy thriller die vaak vergeleken wordt met 'Lord of The Rings' en 'Harry Potter'. Magische elementen en een parallelle wereld troef. Maar qua populariteit liet 'Nachtwacht' in Rusland de boeken van Tolkien en Rowling ver achter zich. Er zijn onvermijdelijk gelijkenissen te vinden tussen deze werken, maar toch kan je 'Nachtwacht' geen flauw aftreksel noemen. Lukjanenko schreef een verhaal voor een veel volwassener publiek. Het is een complex verhaal dat langzaam op gang komt en een honderdtal bladzijden vergt om er helemaal in betrokken te raken. Maar wie zich door het eerste hoofdstuk weet te worstelen, wil absoluut weten wat er achter de intriges van de top van de beide wachten zit en hoe het Anton verder zal vergaan. 'Nachtwacht' is een uitgave van AW Bruna.

 • Sex and the City****

  Pin it!

  SEXANDTHECITY2Dat de tv-reeks van 'Sex and the City' duizenden vrouwen aan het scherm gekluisterd heeft, weet ondertussen wel iedereen. Deze succesvolle serie die de amoureuze avonturen van Carrie en haar vriendinnen belicht, is (en hoe kan het ook anders) gebaseerd op een boek. Schrijfster Candace Bushnell neemt je mee naar het mondaine New York en schreef een ware overlevingsgids voor vrijgezelle vrouwen in de stad. In een columnachtige stijl beschrijft ze de tegenvallers en mislukkingen die de dertigers op hun weg naar liefdesgeluk tegenkomen. Ze heeft het over begeerde vrijgezellen, modellenjagers, verstokte viespeuken en rokkenjagers. Bushnell dient al deze mannen een ferme kaakslag toe en hoewel je als lezeres waarschijnlijk weinig gemeen hebt met de vrouwen die in de high society vertoeven, lees je het boek tot de laatste bladzijde uit. De mannen die nu denken dat dit een flauw vrouwenboek is, nemen het best ook eens ter hand en lezen het als een soort 'what not to do'. 'Sex & the City' is een uitgave van Prometheus.

 • Stenen****

  Pin it!

  STENENIn 'Stenen' raakt Garnet geïntrigeerd door het vreemde meisje uit zijn klas, Raphaella. Hij wil haar hart veroveren of het meisje toch tenminste op een kop koffie trakteren. Op een avond komt Garnet terecht in een sneeuwstorm en zoekt hij beschutting in een oude kerk. Daar hoort hij vreemde stemmen en ziet dingen die hij niet kan verklaren. Hij weet Raphaella te overtuigen hem te helpen om uit te zoeken wat er aan de hand is en samen ontdekken ze welk dramatisch verhaal zich ruim twee eeuwen geleden in de buurt van het kerkje heeft afgespeeld.
  Auteur William Bell schreef een boeiend verhaal over liefde en het paranormale. Het is een vlot geschreven en spannend boek waarin, ondanks de zware thematiek, ook heel wat subtiele humor verweven zit. Dit verhaal blijft boeien en zal heel wat jongeren op hun stoel gepind houden tot het einde. '
  Stenen' is een uitgave van Averbode.

 • Vertraging***

  Pin it!

  VERTRAGING

  In 'Vertraging' zoekt de schrijver Jacques Bekker op doorreis in Australië een oude vriendin op. Moniek staat echter op het punt de benen te nemen nadat ze betrokken is geraakt bij een grootschalige corruptiezaak. De twee slaan samen op de vlucht en doorkruisen half Australië, terwijl Jacques stapje voor stapje achterhaalt waarom Moniek hem dertig jaar geleden zonder pardon aan de kant heeft gezet.

  Tim Krabbé weet de lezer 125 bladzijden lang geboeid te houden door slechts beetje bij beetje prijs te geven wat er in het verleden is gebeurd en meteen ook de spanning op gepaste wijze opnieuw op te drijven tussen de personages in het heden. 'Vertraging' leest vlot weg, maar heeft een scherp kantje. De auteur schuwt de scheve verhoudingen tussen liefde en macht niet. In 1995 kreeg Krabbé voor zijn boek de Gouden Strop, de prijs voor de beste Nederlandstalige spannende roman. 'Vertraging' is een uitgave van Bert Bakker.