UA-70808694-1

 • Judashart***

  Pin it!

  JUDASHART

  In Dublin wordt een jonge actrice dood aangetroffen. Grace Fitzgerald krijgt de leiding over het onderzoek, waardoor ook haar levensgezel Saxon onrechtstreeks met de moord te maken krijgt. Wanneer Saxon onverwacht haar oude FBI-partner Leon Kaminski tegen het lijf loopt, slaat deze op de vlucht. Hij blijkt op zoek te zijn naar de moordenaar van zijn vrouw. Saxon wordt door de nieuwe adjunct-commissaris gevraagd om mee te helpen met het onderzoek door haar ervaring met het politieteam te delen. En dan begint het er langzaam op te lijken dat de dood van de actrice en die van Kaminski’s vrouw met elkaar in verband staan.
  ‘Judashart’ is de derde thriller van het Ierse schrijversduo dat achter het pseudoniem Ingrid Black schuilgaat. En zoals de vorige boeken (‘Gevallen Meisjes’ en ‘Het Duister’) blinkt dit verhaal ook uit door de degelijke, spitsvondige dialogen, het snuifje cynisme dat hoort bij het karakter van hoofdpersonage Saxon en de gortdroge humor die in de onderlagen schuilgaat. Het plot zelf is niet bijster origineel. Wie al heel wat thrillers verslonden heeft, kan de dader er wel uithalen. Maar het is zeker genietbaar en de moeite waard om zowel op een regenachtige dag of gezellig op vakantie al zittend in een luie strandstoel ter hand te nemen. ‘Judashart’ is een uitgave van Ambo/Anthos.

 • Het Blauw van Rembrandt**

  Pin it!
  HETBLAUWVANREMBRANDT

  Een Duitser die een boek schrijft met een jonge Nederlandse schilder in de hoofdrole n de vermaarde Rembrandt van Rijn als een van de bijfiguren? Het kan. In ‘Het Blauw van Rembrandt’ werkt Cornelis Suythof, een groot bewonderaar van de meesterschlider, als bewaker in de gevangenis van Amsterdam. En dan spelen zich een aantal mysterieuze dingen af. Zo wordt een gerespecteerde ‘blauwverver’ gevangengenomen, omdat hij zijn hele gezin op gruwelijke wijze heeft omgebracht. En ook de beste vriend van Cornelis komt in de gevangenis terecht voor de moord op zijn vriendin.

  Al snel ontdekt Cornelis dat een schilderij in de stijl van Rembrandt op beide moordlocaties aanwezig was. Het werk bevat een soort intens blauw. Om de waarheid te achterhalen gaat Cornelis in de leer bij de meester zelf. Zo komt hij terecht in een web van samenzweringen en intriges.
  Jörg Kastner is gespecialiseerd in het schrijven van boeken met een historische achtergrond en het is duidelijk dat hij heel wat research heeft verricht. In het boek kan je perfect de sfeer opsnuiven van het broeierige Amsterdam uit de 17de eeuw.

  Minpuntje is de uitwerking van de verhaallijn. Cornelis weet zichzelf steeds in de meest hachelijke situaties te doen belanden en hij heeft telkens de hulp van iemand anders nodig om zich er weer uit te redden. Hierdoor moet het verhaal heel wat aan geloofwaardigheid inboeten en raak je als lezer soms wat geïrriteerd. Maar het blijft een dynamisch verhaal dat vlot wegleest. Het Blauw van Rembrandt’ is een uitgave van Karakter.
 • Brieven aan Doornoosje****

  Pin it!

  BRIEVENAANDOORNROOSJE

  Doornroosje slaapt al 99 jaar, dus is het tijd voor de prins om op weg te gaan. Een heel jaar lang schrijft hij brieven aan haar over zijn tocht en droomt hij ervan haar wakker te kussen. En wij kunnen meelezen. Dagen vol hoop, vertwijfeling, verlangens, angst en romantiek. Hij weet dat zij slaapt en zijn brieven dus niet kan lezen. Maar als hij haar niet zou schrijven, zou hij ook niet verder reizen naar haar.
  Dit boek laat het klassieke sprookje voor wat het is. We lezen niets over Doornroosje die zich prikt aan het spinnenwiel door toedoen van de boze fee. Maar we ontdekken alles over de dapperheid en de onzekerheid van de prins. Hij schrijft haar de ene keer met humor en de andere keer vol wanhoop.
  Een heerlijk boek. Niet om in één keer uit te lezen, maar om af en toe (of elke dag) een brief te lezen. Een aanrader voor jong en oud. ‘Brieven aan Doornroosje’ is een uitgave van Querido.

 • Angela's Ashes*****

  Pin it!

  ANGELASASHES

  In ‘Angela’s Ashes’ beschrijft Frank McCourt zijn jeugdjaren in de sloppenwijk van het Ierse Limerick in de jaren ’30 en ’40. Hij vraagt zich luidop af hoe hij er eigenlijk in is geslaagd zijn kindertijd te overleven en na het lezen van dit boek vraag jij je wellicht hetzelfde af.
  Na de dood van Franks jongste zusje verhuisd de familie van Amerika terug naar Ierland. Kort daarna sterven ook de tweelingbroertjes Oliver en Eugene. Maar worden Michael en Alphie geboren. Vader McCourt heeft zelden een job en wanneer hij geld heeft, geeft hij het allemaal uit in de pub. Angela, de moeder van Frank, heeft geen andere keus dan te gaan bedelen bij liefdadigheidsinstellingen. De kinderen hebben haast geen kleren aan hun lijf en ze wonen in een krot. Wanneer de familie uit hun huis gezet wordt, moeten ze intrekken bij een familielid dat hen liever kwijt dan rijk is. Frank droomt ervan om ooit terug te keren naar Amerika.

  McCourt kreeg de Pulitzer Prize voor dit autobiografisch verhaal. Hij beschrijft zijn miserabele jeugd op magistrale wijze. Ondanks alle tegenslagen waar de McCourts mee af te rekenen krijgen,  is het een verhaal vol charme, zelfrelativering en die typisch Ierse  humor. Voor wie ten volle wil proeven van de sfeer van dit boek, is het een aanrader om het in het Engels te lezen. Maar voor wie de taal niet zo goed beheerst, is er de Nederlandstalige uitgave.
  ‘Angela’s Ashes’ is een uitgave van
  Simon & Schuster Inc (– Scribner). De Nederlandse vertaling ‘De As van Mijn Moeder’ is een uitgave van Prometheus.