UA-70808694-1

 • Het Verlangen(*)

  Pin it!
  HETVERLANGEN

  In 'Het Verlangen' van Hugo Claus trekken twee klanten van café Den Eenhoorn uit naar Amerika om er hun dromen na te jagen en geld te verdienen. Maar zowel de reus Jaak als de manipulator Michel slagen er niet in om hun zorgen achter zich te laten en zich volledig in de wereld te storten die ze als het paradijs zagen. Jaak denkt steeds aan zijn dochter en vrouw in België en Michel voert in gedachten gesprekken met de overleden cafébaas Rikkebot.
  “Het Verlangen” is een realistisch verhaal met een ironische ondertoon. Helaas is het langdradig en verliest het zichzelf in nodeloze uitwijdingen. De taal en daarmee ook de stijl waarin het boek geschreven is, is overduidelijk ‘Vlaamsch’ en volks. Hiermee wordt het verhaal enigszins verrijkt en krijgen de personages wat meer eigenheid, maar tegelijkertijd zorgt het ervoor dat het geen makkelijk boek is om te lezen. Als lezer raak je verstrikt in een net van onduidelijkheid. Iets wat ook geldt voor de structuur met de vele flashbacks en wisselende vertelperspectieven. 
  Dit
  boek is geen aanrader, niet voor wie op zoek is naar iets dat gemakkelijk wegleest of voor wie van degelijke spanningsboog houdt. Voor velen zal het een vlak en ronduit saai verhaal zijn. Wie graag een goede Claus leest, probeer eens 'Een Zachte Vernieling' of  'De Metsiers'. 'Het Verlangen' is een uitgave van De Bezige Bij.

 • De Geur van Sterfelijkheid***1/2

  Pin it!

  DEGEURVANSTERFELIJKHEIDTwee broertjes volgen een spoor van maden en stuiten zo op het lijk van een vrouw. Dokter David Hunter komt de jongens na het voorval onderzoeken en raakt zo ongewild betrokken bij de zaak. De politie vraagt bovendien zijn hulp wanneer ze ontdekken dat de huisarts naar het platteland gevlucht is door een tragische gebeurtenis in zijn leven, maar vroeger een autoriteit was op vlak van de forensische antropologie.
  ’De Geur van Sterfelijkheid’ is de eerste thriller van journalist Simon Beckett. En tevens het begin van een reeks met dokter David Hunter in de hoofdrol. Het is een spannend en meeslepend boek met een degelijk plot. Natuurlijk bevat het boek een aantal clichés, maar die zijn gemakkelijk door de vingers te zien door de uitstekende vertelstijl en de vaart waarmee het verhaal verteld wordt.

  Ondertussen ligt ook de opvolger ‘Het Laatste Zwijgen’ in de rekken. En hopelijk leverde Beckett daarmee nog meer van dit soort degelijk werk af. Want na het lezen van zijn debuut, smaakt het alvast naar meer. ‘De Geur van Sterfelijkheid’ is een uitgave van Luitingh-Sijthoff.