UA-70808694-1

 • De Roos en het Zwijn****

  Pin it!

  DEROOSENHETZWIJNRosalena is bij haar geboorte zo teer dat haar vader haar ‘meisje van glas’ noemt. Maar ze groeit op tot een bloedmooie jonge vrouw. Haar zussen Idelies en Richenel worden er jaloers door. Wanneer haar vader van een lange reis terugkomt, geeft hij elk van zijn dochters een vreemd dier cadeau. Rosalena krijgt een knobbelzwijntje dat ze Zoran doopt en ze krijgt ook een schitterende rozenstruik. Geregeld komen er mannen langs die met de beeldschone Rosalena willen trouwen, maar haar vader vindt dat zijn oudste dochters eerst aan de beurt zijn.Anne Provoost vertelt op haar eigen manier het verhaal van de schone en het beest. Het is een intrigerend verhaal vol prachtige zinsconstructies en taalvondsten die de verbeelding prikkelen. Toch zijn de zinnen niet overdadig opgesmukt. De auteur houdt het sober, maar veelzeggend. Provoost is een geweldige vertelster en ‘De Roos en het Zwijn’ is een sfeervol boek vol feeërieke momenten en verrassingen. De moeite waard voor zowel adolescenten als volwassenen. Het is een uitgave van Querido.

 • De Codex**

  Pin it!

  DECODEXIn ‘De Codex’ gaan de drie zoons van Maxwell Broadbent in de jungle van Honduras op zoek naar het graf van hun vader. Die heeft zich namelijk met heel zijn fortuin op een verborgen plek laten begraven. Philip, de oudste zoon, neemt de voormalige zakenpartner van Maxwell in de hand om het oerwoud te doorkruisen. Vernon laat zich op sleeptouw nemen door een goeroe met dollartekens in zijn ogen. En Tom, eerst niet bereid om op zoek te gaan, ziet zich verplicht om de assistente van een professor te helpen een geheimzinnige codex vol medische kennis in handen te krijgen.Auteur Douglas Preston maakt deel uit van het schrijversduo Preston & Child die furore maakten met hun thrillers over de ietwat vreemde FBI-agent Pendergast. ‘De Codex’ is een ander soort boek, het is meer geënt op actie en avontuur. Preston doet zijn uiterste best om er een aangename vertelling van te maken. De tocht van de broers beschrijft hij op een onderhoudende manier en hier en daar word je zelfs verrast door wat eigenzinnige humor. Het einde van het verhaal is helaas het zwakke punt van Prestons solo-uitstap. De wending is voorspelbaar en de laatste pagina’s lijken gehaast geschreven, alsof Preston moeite had de deadline van zijn uitgever te halen. In zijn dankwoord zegt hij dan waarschijnlijk ook met reden dat Lincoln Child de betere van het schrijverspaar is. ‘De Codex’ is een leuk boek voor wie liever eens een soort Indiana Jonesverhaal leest in plaats van zijn tijd voor de kijkbuis door te brengen. Het is geen literaire hoogvlieger, maar het is zeker entertainend. ‘De Codex’ een uitgave van Sijthoff.

 • Voorbij de Regenboog***

  Pin it!

  VOORBIJDEREGENBOOG‘Voorbij de Regenboog’ is het verhaal van Ruben en Syrah die samen een lange tocht ondernemen. Ruben is leerling-schilder in het atelier van meester Boecke in Antwerpen. Wanneer Ruben op zoek is naar het perfecte meisje om model te staan voor een schilderij van Salome, ontmoet hij Syrah. Ze is een rijke  en  mooie patriciërsdochter. Het is liefde op het eerste zicht. Wanneer Ruben wordt opgejaagd door de man die zijn moeder heeft opgepakt op verdenking van hekserij, moet hij vluchten. Syrah gaat met hem mee. Samen trekken ze richting Frankrijk waar ze onderdak vinden bij een beeldhouwer en zijn dochter. Helaas blijft het noodlot Ruben achtervolgen.
  De Vlaamse auteur Paul Kustermans schreef met ‘Voorbij de Regenboog’ een prachtige historische jeugdroman. Het verhaal is spannend en bruist tegelijk van de romantiek. Kustermans schrijft beeldend en kleurrijk. Je waant je echt in het Middeleeuwse Antwerpen. Hoewel het natuurlijk fictie blijft, maakt hij gebruik van een historisch volledig correcte achtergrond. ‘Voorbij de Regenboog’ is een uitgave van Averbode.

 • Ps: Ik Hou van Je***

  Pin it!

  PSIKHOUVANJE

  Wanneer de zieke Gerry doodgaat, blijft Holly ontroostbaar achter. Ze weet niet hoe ze verder moet met haar leven. Op een dag krijgt ze een pakje afkomstig van haar overleden echtgenoot. Het bevat een aantal brieven met opdrachten. Elke maand mag Holly een envelop openmaken. Gerry stuurt haar bijvoorbeeld naar de winkel om simpelweg een lamp te kopen, maar hij stuurt haar ook naar een karaokebar. Holly heeft een hele lijst dingen af te werken en angsten om te overwinnen met hulp van haar overleden echtgenoot en twee ongelooflijk gestoorde vriendinnen.
  'Ps: Ik Hou van Je' is het debuut van de Ierse schrijfster Cecilia Ahern. Met momenten is het een immens ontroerend verhaal en het volgende ogenblik verschijnt er een glimlach op je gezicht. Zo is bijvoorbeeld de beschrijving van het avondje uit met de dames ronduit hilarisch.
  Hoewel Ahern hier en daar in clichés vervalt en een ietwat oppervlakkige woordkeuze hanteert, is dit een practig drama met een snuifje humor. Eind dit jaar komt dan wel de verfilming van het boek in de bioscoopzalen, maar het boek lezen is zonder meer toch een aanrader. 'Ps: Ik Hou van Je' is een uitgave van Vasalucci.