UA-70808694-1

 • Twilight****1/2

  Pin it!

  twilightbookIn de Verenigde Staten is de Twilight-hype niet meer te stoppen en nu de verfilming van het eerste boek van Stephenie Meyer ook bij ons in de zalen draait, konden we niet anders dan aan het lezen slaan. Terwijl de meningen in de recensies over de film redelijk verdeeld zijn, hebben The Times en The Sunday Herald groot gelijk als ze vol lof schrijven over het boek.
  ‘Twilight’ is het verhaal van Bella Swan die verliefd wordt op de vampier Edward. Wat op het eerste zicht het zoveelste tienerromannetje lijkt, is zo gepassioneerd en visualiserend geschreven dat je je er helemaal door laat meespelen. Wie begint te lezen staan lange nachten te wachten, want het boek neerleggen is haast onmogelijk.
  Meyer drijft de onderhuidse spanning op en beschrijft de aantrekkingskracht tussen Bella en Edward zo zintuiglijk dat je het er soms spontaan warm van krijgt. Om deze reden is het meteen ook een aanrader om de originele Engelstalige versie te lezen, want zoals bij bijna alle vertalingen gaat er hier en daar onbedoeld wat van de prachtige details verloren die geheel eigen zijn aan de woordkeuze van de auteur.
  De Engelstalige versie van ‘Twilight’ is een uitgave van Atom. De Nederlandse versie is een uitgave van Sjaloom.

 • Problemski Hotel****

  Pin it!

  verhulstdimitri_problemski

  In 'Problemski Hotel' portretteert Dimitri Verhulst het leven in een Belgisch asielscentrum. We kijken mee door de ogen van het fictieve personage Bipul Masli. en maken kennis met een aantal andere asielzoekers die stuk voor stuk dromen van een toekomst in ons land (of graag per container naar Engeland willen). Verhulst beschrijft de moeilijke omstandigheden en de onzekerheid waarin ze leven erg treffend. Ook de absurditeit die soms gepaard gaat met de Belgische wetgeving rond de asielprocedure wordt aangeraakt. Maar vooral het dagelijkse leven in het centrum treft doel.
  Er zijn bijvoorbeeld spanningen tussen de Oost-Europeanen en de Afrikanen. Volwassenen moeten op fietsles omdat één van de mannen niet weet dat fietsers het midden van de rijbaan niet mogen opeisen voor zichzelf, sterke drank is de inzet van een potje schaak, een vrouw pijpt de mannen uit blok 4 uit verveling en sigaretten worden verhandeld alsof het om een echte munteenheid gaat. 'Problemski Hotel' is een donker boek dat vlot geschreven is en gemakkelijk wegleest. Niet alle personages zijn even overtuigend, maar de situaties des te meer. Wie ooit zelf in aanraking is gekomen met asielzoekers zal dit erg herkenbaar vinden. Voor anderen kan het een goede indruk geven van hoe het leven van een asielzoeker in een centrum verloopt.  
  Verhulst verbleef voor een reportage in een literair magazine een week als azielzoeker in het centrum van Arendonk. Hij verwerkte deze indrukken in zijn boek. Het bevat waarheidsgetrouwe observaties en rake beschrijvingen. Het is een lichtverteerbaar boek over een zwaar en zeer actueel onderwerp. Grimmig en grappig tegelijk. 'Problemski Hotel' is een uitgave van Contact.