UA-70808694-1

 • 2 Heren op Stap***

  Pin it!

  2herenopstapIn '2 Heren op Stap' volgen 2 mannen een wandelroute in Ierland en hebben de boel slecht voorbereid. Dat geeft de wandeling onverwachte wendingen waar de lezer getuige van is. Ze genieten van het landschap, maar tussendoor gebeurt er van alles dat op humorvolle wijze wordt beschreven, vlot, zonder te veel uit te weiden. Zo nu en dan komt er een persoonlijke noot uit het verleden van beide mannen aan bod, die de lezer een goed gedoceerd inkijkje in de persoon van de auteur geeft. De flaptekst van het boek geeft weliswaar de inhoud weer, maar doet er niet helemaal recht aan. Want het boekje zelf is leuker dan de flaptekst en de omslagfoto doen vermoeden.
  Auteur Douwe Geeron geeft aan dat het geen reisgids is en als hij bedoelt dat het geen halleluja op Ierland en zijn bewoners is, dan is daarmee niets te veel gezegd. Het landschap wordt intens beschreven, maar de contacten met de Ieren blijken van een ‘wisselende warmte’, zoals het vakantiegangers in den vreemde vaker overkomt. Dat maakt het nu juist ook zo’n lezenswaardig boekje; misschien is het de herkenning, geplaatst in een origineel en anekdotisch kader. '2 Heren op Stap' is een uitgave van Free Musketeers. (AT)

 • De Verdwenen Schilderijen**1/2

  Pin it!

  verdwenenschilderijenDetective Jager Havix wordt op de begrafinis van zijn oude vriend en kunstkenner Adriaan Mantingh benaderd door nazaten van de familie Lisetsky. Tijdens de Tweede wereldoorlog werden Lili en Otto Lisetsky door de nazi's opgepakt. Hun beroemde schilderijencollectie wordt als 'Feindvermögen' geconfisqueerd en verdwijnt. Nu is er eindelijk een spoor en Havix wordt ingeschakeld om het na te trekken. Ondertussen krijgt hij zelf een schilderij in handen uit de nalatenschap van Mantingh. Het is een werk met een merkwaardige geschiedenis.
  Een echte thriller kan je 'De Verdwenen Schilderijen' niet noemen. Ja, in het boek leggen enkele mensen het loodje. Er is een detective en er raakt ook een agent bij betrokken. Maar echt spannend wordt het nooit. Toch is dit een aangenaam boek. Want Gauke Andriesse schrijft op een boeiende manier. Het verhaal op zich is weinig inrigerend, als lezer weet je immers snel voor jezelf de uitkomst al uit te knobbelen. Het is de stijl van de auteur die ervoor zorgt dat je dit boek toch uitleest. Geen woord te veel, geen onnodig uitvoerige beschrijvingen en toch niet klinisch geschreven. Ontspannende lectuur voor wie de bloedbaden, waar zoveel boeken tegenwoordig in lijken te verdrinken, eventjes beu is.'De Verdwenen Schilderijen' is een uitgave van Atlas.

 • Waarom Je Moeder en Ik Bijna Altijd een Kamerjas Dragen****

  Pin it!

  Waarom Je Moeder en Ik Bijna Altijd een Kamerjas Dragen

  Wouter Deprez, de meeste mensen kennen heb wel van zijn humoristische shows, is een tijdje geleden vader geworden. In "Waarom Je Moeder en Ik Bijna Altijd een Kamerjas Dragen" schrijft hij brieven aan zijn zoon. Ze gaan van ontroerend tot hilarisch en pijnlijk herkenbaar voor al wie ooit mama of papa werd.
  Deprez beschrijft vol enthousiasme en vertedering de lach van zijn zoon. Hij verwondert zich over het gewicht van zijn baby en toont zich onzeker wanneer het over opgroeien en de toekomst gaat. Dit boekje, waar je vanbinnen echt warm van wordt, is een uitgave van Uitgeverij De Eenhoorn.

 • Woestijnliefde***

  Pin it!

  woestijnliefdeVerena Wermuth was in het geheim tien jaar lang getrouwd met een sjeik uit Dubai. In haar boek 'Woestijnliefde' doet ze het relaas van deze relatie. Ze beschrijft hoe zij en Khalid elkaar leerden kennen en de ontmoetingen daarna, het huwelijk dat in alle stilte door een imam werd bekrachtigd.
  Maar Khalid is voorbestemd om te trouwen met iemand anders en Verena kan geen genoegen nemen met de positie van tweede vrouw. Daarom heeft ze geen keuze en ze moet breken met hem.
  'Woestijnliefde' geeft de kijk van een westerse vrouw op de Arabische wereld, en dit zonder afbreuk te doen aan de cultuur, levens- en denkwijze van de personen die deel uitmaken van het verhaal. Wermuth schreef een persoonlijk en confronterend verhaal neer, maar ze deed dit met respect. Uit alles blijkt ook dat ze de Arabische cultuur en de staat Dubai nooit helemaal heeft losgelaten. Een mooi boek om te lezen. 'Woestijnliefde' is een uitgave van Arena.