UA-70808694-1

 • Shutter Island****

  Pin it!

  shutterislandIn de zomer van 1954 komt marshal Edward Daniels samen met zijn partner Chuck Aule aan op Shutter Island. Ze moeten de verdwijning van psychiatrisch patiënte Rachel Solando vinden. De vrouw wist uit een gesloten kamer in het Ashcliffe Hosptal te ontsnappen. Ondertussen barst er een orkaan los, krijgen de speurders met cryptische codes te maken en wordt het steeds duidelijker dat het niet de bedoeling is dat ze het eiland verlaten.
  De verfilming van 'Shutter Island' draait momenteel in de zalen en dat die goed is, mag niemand er niet van weerhouden om ook het boek te lezen. Want Dennis Lehane heeft een bevreemdend en beklijvend verhaal geschreven. 'Shutter Island' is naast spannend vooral intrigerend. De auteur roept een sfeer op vol mysterie en weet te blijven boeien. Het plot ondergaat allerlei bizarre wendingen en doet de lezer sterk twijfelen aan wat hij gelooft. Het einde van het boek is een beetje controversieel, you love it or you hate it.
  'Shutter Island is een uitgave van House of Books. Eerder verscheen het bij deze uitgever al onder de titel 'Gesloten Kamer'.

 • Graz****

  Pin it!

  bartmoeyaertGrazIn ‘Graz’ confronteert Bart Moeyaert de lezer met de introverte apotheker Herman Eichler. Hij voelde zich ongemakkelijk bij zijn vader, adoreerde zijn moeder en neemt een diplomatische, maar onpersoonlijke houding aan tegenover zijn klanten. De enige aan wie Herman zijn innerlijke ik toont, is Carla. Een vrouw die een Engelse boekenwinkel runt. Hij houdt echter ook voor haar zijn homoseksualiteit verborgen.
  Zijn routineuze leventje wordt plots doorbroken wanneer hij op een dag, voor dat hij zijn dagelijkse avondwandeling aanvangt, een meisje vindt dat met haar fiets gevallen is. De aanblik van het meisje schokt hem. En wanneer de ambulance haar wegvoert, blijft hij verbijsterd achter. Wanneer hij ook nog de portefeuille vindt waarin persoonlijke documenten zitten en waaruit blijkt dat het meisje eigenlijk een jongen is, brengt hij de nacht wakend door, gravend in zich zelf.
  ‘Graz’ is een heel mooi, broos verhaal geschreven in een poëtische taal waarvan alleen Bart Moeyaert het recept kent. In de openingsscène wordt de toon gezet voor het hele literaire werk, zeer bevorderend voor de leeshonger. ‘Graz’ is een uitgave van Querido. (A.O.)

 • Dorstige Rivier****

  Pin it!

  Dorstige rivier'Dorstige Rivier' is de derde roman van Rodaan Al Galidi. Hij werd in Irak geboren, maar verblijft sinds 10 jaar in Nederland, een onzeker bestaan leidend. Een uitgeprocedeerde asielzoeker. Het boek werd verschillende keren voor diverse prijzen genomineerd, maar viste telkens naast het net. Grote schrijvers zijn niet altijd winnaars.
  Het is een schitterende roman waarin de auteur de saga van de familie De Vogel met de hedendaagse geschiedenis in Irak verweeft. Gaande van het terreurbewind van Saddam Hoessein tot de Amerikaanse oorlogen en de daarop volgende chaos.
  Al Galidi heeft zijn Nederlands door zelfeducatie geleerd uit boeken. Vermits hij door zijn status van asielzoeker geen toegang had tot regulier onderwijs. Als je dit boek leest, houd je dat voor onmogelijk. Hij heeft een ongelooflijk mooie en rijke taal. Hij weet hoe hij personages moet creėren die je als lezer fascineren, of je hen nu adoreert of verafschuwt. Zo is er bijvoorbeeld de slapende Adam. De man heeft vanaf het verlaten van de moederbuik tot op late leeftijd geslapen, maar wanneer hij op hoge leeftijd wakker wordt en bijna heel de familie uitgeroeid is, blijkt hij al de gesprekken die de familieleden onderling gevoerd hebben te kunnen na vertellen. Rodaan Al Galidi wist een prachtige roman af te leveren. 'Dorstige Rivier' is een uitgave van Meulenhoff. (A.O.)