UA-70808694-1

 • Donkere kamer*

  Pin it!

   

  donkerekamer.jpgInspecteur Andrew Hicks heeft meteen zijn eigen theorieën wanneer een vrouw vermoord wordt teruggevonden vlakbij haar eigen appartement. Maar wanneer er nog een slachtoffer volgt moet hij zijn ideeën bijstellen. De slachtoffers zijn op dezelfde wijze om het leven gebracht, maar verder zien Hicks en zijn partner geen enkel verband. Wanneer het aantal slachtoffers groeit, moet Hicks er alles aan doen om de dader op te sporen, ondanks alle strubbelingen waar hij in zijn privéleven mee af te rekenen heeft.
  Het hoofdpersonage in dit boek gaat nogal op in zijn eigen persoonlijke problemen. Zowel het verleden als het heden spelen hem parten. ‘Donkere kamer’ is nogal fragmentarisch door die vele sprongen in de tijd en de kleine nevenplotten die Mosby in zijn verhaal betrekt. De vraag is of het allemaal functioneel is. Ja, op het einde wordt alles mooi aan elkaar geknoopt, maar het lijkt vooral afremmend te werken en zorgt ervoor dat je niet goed kan doorlezen. Erg jammer, want de eerder toevallige ontknoping van het verhaal is best origineel. De personages hebben een uitgesproken karakter. Hicks als de eigenzinnige betweter en zijn partner Laura als de stem van de rede. Maar ook op dit vlak heeft Mosby al betere personages neergezet met meer diepgang. Volgende keer beter? ‘Donkere kamer’ is een uitgave van A.W. Bruna.

 • Allerzielen***

  Pin it!

   

  Allerzielen.jpgHistoricus Diana Bishop stamt uit een oud heksengeslacht, maar weigert aan magie te doen. Ze wil een zo gewoon mogelijk leven leiden. In de Bodleian-bibliotheek doet ze onderzoek naar oude alchemistische geschriften. Per toeval krijgt ze een betoverd manuscript in handen waar een hoop andere bovennatuurlijke wezens al eeuwenlang naar op zoek zijn. Hoewel Diana haar afkomst het liefst zou verloochenen, kan ze hierna niet anders dan magie in haar leven toe te laten. Samen met de eeuwenoude vampier Matthew Clairmont gaat Diana op zoek naar het geheim van het manuscript. Door de band die ze vormt met Matthew, zet lapt ze bovendien een oud convenant aan haar laars.
  Deborah Harkness begint haar boek niet verrassend en even lijkt het te leiden tot de zoveelste roman in een dozijn. Maar de personages zijn levendig, waardoor je toch blijft lezen en eens voorbij de eerste hoofdstukken krijgt het verhaal schwung en worden er meer spanningselementen toegevoegd. De hoofdpersonages hebben overigens een aantal kleine kantjes waardoor de lezer zich soms vragen kan stellen bij de relatie tussen Diana en Matthew. Echt griezelig wordt het in dit boek nooit, het zit vol actie en leest vlot. Is het een aanrader? Voor de fans van Twilight en verwanten wellicht niet en ook niet voor de hardcore fantasylezers. Wie echter vooral graag een roman leest met een klein beetje spanning en wie bovendien geen probleem heeft met fantasy-elementen, die kan van dit boek genieten. Het eerste deel van het verhaal trouwens, want het einde laat meer dan ruimte voor het vervolg.
  ‘Allerzielen’ is een uitgave van de Boekerij.