UA-70808694-1

 • Een stap te ver***

  Pin it!

  eenstaptever.jpgIn Een stap te ver besluit Emily schijnbaar van de één op de andere dag haar leven op te geven en zichzelf opnieuw uit te vinden. Voortaan is ze Cat Brown. Ze woont met haar vriendin Angel en een hoop anderen in een huis ergens in Londen en ze gaat als receptioniste aan de slag voor een reclamebureau. Hoe Cat ook haar best doet, het blijkt niet zo evident om het verleden af te schudden. Beetje bij beetje halen de gebeurtenissen haar in, tot ze gedwongen wordt om de confrontatie met haar verleden, haar familie, de man die ze heeft achtergelaten aan te gaan.

  Het verhaal komt traag op gang en het duurt eventjes voor het de lezer in de ban heeft, maar de nieuwsgierigheid wordt wel geprikkeld door de kleine beetjes informatie die worden losgelaten. Het is duidelijk dat Cat op de vlucht is voor een tragedie, maar naar de omvang ervan blijft het tot op het einde gissen. Het boek heeft aandacht voor Cat, maar ook voor de nevenpersonages. Bepaalde hoofdstukken worden bijvoorbeeld volledig aan Angel en Ben gewijd, waardoor het gemakkelijker wordt om hen te begrijpen en het volledige plaatje te zien.

  Een stap te ver is een thriller, maar niet eentje die het moet hebben van gruwel of nagelbijtende spanning. Het gaat om de psychologie de personages en de intensiteit van de gebeurtenissen uit het leven van Cat. Wie zit te wachten op een bloedstollend verhaal of op wervelende actie zal op z’n honger blijven zitten. Auteur Tina Seskis heeft geen haast bij het vertellen. Ze neemt haar tijd en bouwt op naar een aantal plotwendingen waarvan de ene heel wat onverwachter is dan de andere.

  Tina Seskis schreef dit boek voor haar zieke moeder en gaf het daarna in eigen beheer uit. Ondertussen werd het opgepikt door een uitgever en in heel wat talen vertaald. Ze begon te schrijven zonder goed te weten hoe het verder zou gaan en hier en daar schemert het door in haar schrijfstijl: aarzelend en ietwat houterig. Dit vervaagt wel wat naarmate de hoofdstukken vorderen en niettemin leest het boek toch fijn weg door de sprongen die gemaakt worden tussen heden en verleden en laat Seskis de puzzelstukjes netjes in elkaar passen. Helemaal geloofwaardig komt het allemaal echter niet over, daarvoor is al het drama te veel samengebald in de laatste hoofdstukken. De epiloog is dan weer een aardige vondst. Een stap te ver is geen overrompelend debuut, maar wel een aangenaam tussendoortje dat voldoende potentieel in zich draagt. Het is een uitgave van AW Bruna.

  Bewaren

 • Recensies (links 2)

  Pin it!

  We lazen weer erg veel en schreven ook een hoop recensies. De content is echter exclusief voor de websites waarvoor we de boeken lazen, daarom linken we even door. Veel leesplezier!!!

  Wil je op de hoogte blijven van alles wat we lezen en een hoop ander boekennieuws? Volg ons dan ook op twitter en instagram!

  Een onbeminde vrouw – Nele Neuhaus****(thriller)

  Staalhart – Brandon Sanderson*****(fantasy / dystopian novel)

  Jippie! Een humeurig sprookje – Sanne Rooseboom****(junior)

  De waanzinnige wens - Brandon Robshaw***(junior)

  De Klauw - Adrian Stone****(fantasy)

  Vals Leven – Pierre Lemaitre***(thriller)

  Mijn tuin - Vivian den Hollander & Natascha Stenvert****(junior)

  De blauwe vinvis - Jenni Desmond***(junior)

  De Val – Melanie Raabe***(thriller)

  Zeg maar Binny - Hilary McKay****(junior

  De kleine walvis - Benji Davies*****(junior)

  De vierde dag – Sarah Lotz***(thriller)

  Het glazen huis - Leonora Christina Skov****(literaire thriller)

  De ongelooflijke avonturen van Merel Jansen – Will Mabbitt*****(junior)

 • Zomermeisjes****

  Pin it!

  zomermeisjes.jpgIn ‘Zomermeisjes’ moet rechercheur Lot van Dijk de moord op een jong meisje onderzoeken. Het lijk wordt gevonden op een afgelegen plek in het bos en de omstandigheden zijn op z’n zachtst gezegd bizar. Lot is een relatief nieuw lid van het korps in Twente en moet opboksen tegen allerlei vooroordelen. Ze is een profiler en dat specialisme wordt met enige argwaan bekeken. Omdat Lot er zeker van is dat ze te maken heeft met een seriemoordenaar en dat er meer slachtoffers zullen vallen als er niet snel gehandeld wordt, dringt een doortastend onderzoek zich op en kan ze niet zomaar over zich heen laten lopen door haar collega’s.

  Het boek kent een beetje een aarzelende start, alsof auteur Jobien Berkouwer voorzichtig de grenzen van haar schrijfkunst aftast. Na een paar hoofdstukken begint het verhaal echter vlot te lopen en wordt de lezer meegezogen in het onderzoek. De plot zit goed in elkaar, maar is weinig verrassend. Er worden veel hints weggegeven over de dader en hoewel Berkouwer de lezer op het verkeerde been probeert te zetten, slaagt ze daar niet helemaal in. Hierdoor heeft het boek ook een paar losse eindjes, maar omdat ze de spanning mooi weet op te bouwen en het hoofdverhaal wel gedegen afwerkt, stoort het niet. Het had iets krachtiger kunnen zijn als de auteur een tikje meer aandacht had besteed aan de psychologie van de slachtoffers. Het boek start wel op deze manier, maar verderop wordt dit aspect verwaarloosd. Een kleine gemiste kans. Zenuwslopend is dit boek niet, wel overtuigend en het weet de aandacht vast te houden.

  Berkouwer verdient een applausje voor het atypische einde van haar boek, waar hier uiteraard niets over wordt verklapt, en voor haar hoofdpersonage Lot van Dijk. De jonge rechercheur is weliswaar erg overtuigd van haar eigen kunnen en een tikje zelfingenomen, ze is niet zonder fout. Ook is het een leuk gegeven dat de auteur het verhaal weg heeft gehouden uit de grootstad en Twente koos als setting.

  ‘Zomermeisjes’ is het debuut van Jobien Berkouwer, een juriste en voormalig hoofdinspecteur van politie. Ze houdt zich ook zelf bezig met profiling en liep al een tijdje rond met het idee om een boek te schrijven. Het is een uitgave van AW Bruna.

  Bewaren