UA-70808694-1

 • ZIM***

  Pin it!

  zim.jpgDe Nederlander Felix Wellenstein reist naar Zimbabwe om de begrafenis van een goede vriend bij te wonen en een bezoek te brengen aan Grootfontein. Dat is het domein dat tot voor de landonteigeningen in het land aan zijn grootvader toebehoorde. Felix raakt verzeild in een politiek complot waarin jacht wordt gemaakt op de diamanten van zijn overleden grootvader en waarbij hij stuit op een geheim dat te maken heeft met de mijnbouw op Grootfontein.
  Het boek valt of staat met hoofdpersoon Felix Wellenstein. Daar wringt meteen het schoentje. Hij is een bevoorrecht personage, arts en komt uit een welgestelde familie. Op zich is daar niets mis mee en het vormt mede de basis van de plot. Waar het ongeloofwaardig wordt, is echter wanneer Wellenstein in Afrika geheel toevallig en met ongelooflijke snelheid opnieuw in erg invloedrijke kringen belandt. Hij jaagt ongewild de presidentiële familie Mugabe tegen zich in het harnas en ontmoet een prominente guerrillastrijder. Alle personages blijken bovendien een onderlinge connectie te hebben die wel aardig is, maar niet noodzakelijk iets bijdraagt aan de plot. Trop est trop. Auteur René van Rijckevorsel redt de boel door de initieel erg impulsieve en onbekommerde Felix een gedrevenheid te geven het complot tegen hem te doorgronden en door het politiek getinte einde. Het is geen boek met een idealistische visie. Voorgaande neemt overigens niet weg dat Melody, Victoria en Simon degelijke personages zijn die op hun eigen manier toch iets toevoegen aan het verhaal en de weg die Felix inslaat.
  Het decor van 'Zim' is prachtig. Van Rijckevorsel weet de sfeer van het Afrikaanse continent goed op te roepen en brengt de omgeving tot leven. Zimbabwe is te proeven, te ruiken en te zien op haast elke bladzijde. De stereotypen die doorheen het boek gevlochten worden, worden de auteur daarom graag vergeven. 'Zim' wentelt zich in een mix van fictie en feiten. René van Rijckevorsel gaat niet subtiel te werk wat betreft de beschuldigingen in dit boek en gebruikt geen fictieve namen voor de leiders van de betrokken landen. De politieke situatie en de complexe werking achter de Chinese inmenging in de mijnbouwindustrie zijn goed onderzocht en verwerkt. Hoewel het verhaal af en toe wat onwerkelijk aanvoelt, is het absoluut niet ondenkbaar dat iets soortgelijks zich afspeelt in zuidelijk Afrika.
  'Zim' leest vlot en schuwt thema’s als corruptie en machtsmisbruik niet. Het is avontuurlijk geschreven en balt veel actie samen in de iets meer dan 300 bladzijden die het boek telt. Wat dat betreft had het misschien nog iets uitgebreider gemogen, de omvang van het complot en de achterliggende werkelijkheid hadden zich daar prima voor kunnen lenen. René van Rijckevorsel zag overigens in 2015 zijn debuut 'Tunis' bekroond met de Schaduwprijs. Het is dus niet de eerste keer dat Afrika het decor vormt voor zijn verhaal, al is deze keer het zuidelijk gedeelte van het continent aan de beurt.

 • Later als ik dood ben****

  Pin it!

  Ilse Ruijters_Later als ik dood ben.jpgWanneer blijkt dat Elin al haar hele leven voorgelogen wordt door haar ouders en haar vader niet de man is die haar heeft opgevoed, besluit ze de waarheid te achterhalen. Ze neemt een job als therapeut aan in een TBS-kliniek om uit te zoeken of ze haar echte vader kan vinden. Ze wordt niet alleen geconfronteerd met haar eigen verleden, maar ook met dat van de patiënten. Bovendien begint ze een relatie met één van hen. Elin gaat tot het uiterste om de puzzelstukjes in elkaar te passen, maar het web aan leugens waarin ze verstrikt raakt, is groot.

  ‘Later als ik dood ben’ is een goed uitgewerkt verhaal met degelijk neergezette personages. Elin intrigeert, ze maakt niet altijd de meest doordachte beslissingen en gaat te werk vanuit frustratie. De waarheid waar Elin naar op zoek is, komt uit onverwachte hoek en er moet een behoorlijk hoge prijs voor betaald worden.

  Auteur Ilse Ruijter zet de toon met de proloog waarin iemand neergeschoten wordt. Ze beschrijft het beklemmend en weet ook gedurende de rest van het verhaal de aandacht van de lezer vast te houden. In dit boek zindert de spanning onderhuids door. Het is geen boek dat bol staat van actie, maar het zet in op een soort sluimerende en benauwde sfeer waarin de lezer zich afvraagt hoe ver Elin zich zal laten meeslepen door haar eigen verlangen de identiteit van haar vader te achterhalen.

  In korte hoofdstukken die springen doorheen de tijd wordt er een blik geworpen op de gebeurtenissen in heden en verleden. Het perspectief van Elin komt aan bod, maar ook dat van een aanvankelijk anoniem personage uit de kliniek. Het verhaal trekt de lezer naar binnen en leest ontzettend vlot.

  ‘Later als ik dood ben’ is de tweede thriller van Ilse Ruijters. In 2015 won ze de Hebban Thriller Debuutprijs 2015 voor ‘De onderkant van sneeuw’ en met dit boek levert ze opnieuw een verrassend en tegelijk bijtend verhaal af. Het is een aanrader voor liefhebbers van een knap geschreven psychologische thriller.

 • Recensies (links 3)

  Pin it!

  We lazen weer erg veel en schreven ook een hoop recensies. Deze keer lazen we verrassend veel goede boeken! De content is echter exclusief voor de websites waarvoor we de boeken lazen, daarom linken we even door. Veel leesplezier!!!

  Wil je op de hoogte blijven van alles wat we lezen en een hoop ander boekennieuws? Volg ons dan ook op twitter en instagram (The Book Syndrome)!


  De beproeving - Marijke Verhoeven**** (thriller)
  George. De geheime sleutel naar het heelal - Lucy en Stephen King*** (junior)
  Weg zonder genade - John Hart**** (thriller)
  Gezonde thee - Fern Green**** (non-fictie)
  Zoo - James Patterson & Michael Ledwidge**
  De invasie van de Tearling - Erika Johansen**** (fantasy)
  Inkt en bloed - Lisa Unger**** (thriller)
  Handschrift van de duivel - Donald Nolet**** (thriller)
  De laatste uitweg - Federico Axat***** (thriller)
  Het eiland van opa - Benji Davies***** (junior)
  Spes - Theo Meijer*** (junior)
  Ik ben ongesteld. So what?! - Clara Henry*** (junior)
  Baby'tje in mama's buik - Bette Westera**** (junior)
  Oma's rommelkamer - Bette Westera**** (junior)

 • Achter gesloten deuren****

  Pin it!

  Achter gesloten deuren.jpgJack en Grace lijken het perfecte koppel. Zij is huisvrouw en hij een succesvol advocaat die het opneemt voor mishandelde vrouwen. Samen bezoeken ze geregeld de zus van Grace, een meisje met het syndroom van Down, en ze zijn zelfs vastbesloten om haar in huis te nemen als ze klaar is met school. Het lijkt alsof Jack en Grace voor elkaar gemaakt zijn en alsof ze volmaakt gelukkig zijn. Schijn bedriegt echter. Grace bevindt zich in een uitzichtloze situatie en Jack is niet wie hij pretendeert te zijn.

  In Achter gesloten deuren kruipt de lezer in de huid van Grace en leert aan de hand van korte schetsen uit het leven van het koppel wat er gaande is. Het verhaal leest vlot en het weet te boeien. Natuurlijk vraagt de lezer zich af hoe Grace zich staande zal weten te houden en hoe ze zichzelf uit haar benarde situatie zal redden. Het is echter geen boek dat inzet op een spannende ontknoping, maar meer op de psychologische terreur waar Grace mee te maken heeft.

  De sprongen tussen heden en verleden houden het interessant. De plot is vrij compact en bevat amper zijsprongen. Op Millie na worden de nevenpersonages eigenlijk niet uitgewerkt. Ze spelen alleen een rol op de achtergrond. Dat is in dit geval de kracht van het verhaal. Grace en Jack vormen de spil en de sfeer is best beklemmend. Hoewel Jack hier en daar wat aan geloofwaardigheid verliest en Grace van bij de start wel erg naïef lijkt te zijn, is het een mooie karakterschets geworden. De auteur had het nog iets sterker kunnen maken door ook vanuit het standpunt van Jack te vertellen en wat meer inzicht te verlenen in de psychologie van een psychopaat. Achter gesloten deuren heeft een interessant uitgangspunt, niet helemaal origineel, maar wel de moeite waard om te lezen.

  De Frans-Ierse B.A. Paris levert met Achter gesloten deuren haar debuut af. Het boek werd tot nu toe in 10 talen vertaald en kwam ook al uit in de Verenigde Staten. De filmrechten werden reeds verkocht en ze werkt momenteel hard aan een nieuwe thriller die volgend jaar uit zou moeten komen.