UA-70808694-1

Non-fictie

 • Levenslang***1/2

  Pin it!

   

  levenslang.jpgIn ‘Levenslang’ schetst Saskia Reusens twee levens van mensen die niet met elkaar te maken hebben, behalve dat ze allebei in isolement zijn. Het is een erg contrasterend portret en dat maakt het juist mooi. De ingetogen leefwereld van een geestelijke tegenover die van een man in de gevangenis, veroordeeld voor moord. De geestelijke is een universitair geschoolde zestiger en de veroordeelde een oudere man die al heel wat gevangenisregimes heeft gekend. Ze vertellen hun verhaal los van elkaar en zetten de lezer aan tot denken: hoe vanzelfsprekend vinden we onze vrijheid?
  Reusens pendelde meer dan een half jaar lang tussen de gevangenis en het klooster en tekende het dagelijks leven van twee mannen op waarvan er eentje vrijwillig voor de afzondering heeft gekozen en de ander een levenslange straf uitzit. Hoewel de confrontatie tussen de leefwereld van de mannen op bepaalde vlakken opvallend is, zijn er ook verrassende gelijkenissen. Reusens heeft er een evenwichtig boek van gemaakt, niemand krijgt de overhand en het is sereen en met respect voor de vertellers neergepend. Ze gunt ons een blik in twee werelden die normaalgesproken niet toegankelijk zijn voor ons en ze doet dat met verve. ‘Levenslang’ is een uitgave van Linkeroever Uitgevers.

 • Hotel Rendez-Vous***

  Pin it!

  hotel-rendez-vous.jpg

  In een rendez-vous hotel kan je een kamer boeken voor een aantal uurtjes. Je kan er naartoe met je geliefde, je minnares, je baas, de man van je beste vriendin, je one night stand of de melkboer. Er komen mensen van allerlei slag en discretie is er een must.
  Saskia Reusens tekende aan aantal anonieme verklaringen op van mensen die zo'n liefdeshotelletje bezocht hebben. Ze laat hen aan het woord over hun ervaringen, redenen, gevoelens, ... . Het zijn menselijke verhalen waarin overspel, slippertjes en soms ook echte liefde een hoofdrol spelen. 'Hotel Rendez-Vous' is een boek dat lekker wegleest, vlot en amusant. Voor iedereen die wel eens zo'n hotel tegenkomt op weg naar het werk of naar huis en zich heeft afgevraagd wat er zich binnen die muren afspeelt en wie zo'n etablissement precies bezoekt. Het antwoord is vaak verrassend, soms ontroerend of hilarisch. Maar nooit vulgair. Saskia Reusens heeft een boek geschreven dat de nieuwsgierigheid zeker voor een deel bevredigd, maar dat vooral met gevoel portretten schetst van één van die vaak vergruisde kleine menselijke kantjes. 'Hotel Rendez-Vous' is een uitgave van Linkeroever Uitgevers.

   

 • Woestijnliefde***

  Pin it!

  woestijnliefdeVerena Wermuth was in het geheim tien jaar lang getrouwd met een sjeik uit Dubai. In haar boek 'Woestijnliefde' doet ze het relaas van deze relatie. Ze beschrijft hoe zij en Khalid elkaar leerden kennen en de ontmoetingen daarna, het huwelijk dat in alle stilte door een imam werd bekrachtigd.
  Maar Khalid is voorbestemd om te trouwen met iemand anders en Verena kan geen genoegen nemen met de positie van tweede vrouw. Daarom heeft ze geen keuze en ze moet breken met hem.
  'Woestijnliefde' geeft de kijk van een westerse vrouw op de Arabische wereld, en dit zonder afbreuk te doen aan de cultuur, levens- en denkwijze van de personen die deel uitmaken van het verhaal. Wermuth schreef een persoonlijk en confronterend verhaal neer, maar ze deed dit met respect. Uit alles blijkt ook dat ze de Arabische cultuur en de staat Dubai nooit helemaal heeft losgelaten. Een mooi boek om te lezen. 'Woestijnliefde' is een uitgave van Arena.

 • Het Monster van Florence***

  Pin it!

  monster_van_florenceIn ‘Het Monster van Florence’ schetst thrillerauteur Douglas Preston samen met de Italiaanse journalist Mario Spezi het verhaal van de meest beruchte seriemoordenaar van Italië. Spezi volgde het verhaal al sinds de jaren ’70.  Preston verhuisde in 2000 met zijn familie naar de regio, waar de moorden gepleegd waren en raakte geïntrigeerd. De zoektocht naar de identiteit van de moordenaar is ontluisterend. Het web waarin de Italiaanse justitie in verstrikt raakt is ongelooflijk en de theorieën waaraan de zaak wordt opgehangen zijn waanzinnig.
  Preston zet de zaak helder uit elkaar. Stukje voor stukje laat hij de lezer  alle stappen zien die de Italiaanse politie en het gerecht ondernamen. Hij laat Spezi aan het woord omdat die decennia van expertise heeft opgebouwd rond het monster. Samen zoeken ze naar de ware identiteit van de moordenaar, iets wat justitie niet echt kan appreciëren. Preston en Spezi raken door hun interesse zelfs zwaar in de problemen.
  Dit non-fictie boek van de hand van de man die we vooral kennen als de helft van het duo Preston & Child, is meer dan boeiend. Het geeft een bizarre inkijk in een spaaklopend rechtssysteem. Het is realiteit, maar leest even vlot als een thriller. ‘Het Monster van Florence’ is een uitgave van Luitingh.

  http://www.bruna.nl/boeken/9789024509157

 • Papa, Wat is een Vreemdeling?***

  Pin it!

  PAPAWATISEENVREEMDELINGIn 'Papa, Wat is een Vreemdeling?' legt de Marokkaanse auteur Tahar Ben Jelloun in duidelijke bewoordingen uit wat onder meer discriminatie en racisme zijn, en waarom Afrikanen een zwarte huid hebben en Europeanen een witte.
  Ben Jelloun is Marokko's grootste levende schrijver. In Frankrijk, waar hij woont, kaapte hij enkele grote literaire prijzen weg en al meermaals werd hij genoemd met betrekking tot de Nobelprijs Literatuur.
  'Papa, Wat is een Vreemdeling?' is geen hoogvlieger. Maar dat is ook niet de bedoeling. Het is een dun boekje, kort maar krachtig, waarin de auteur een dialoog met zijn dochter
  Mériem heeft uitgeschreven. Het is een helder en verduidelijkend gesprek waarin alle mogelijke thema's die met rassenhaat te maken hebben aan bod komen. Ben Jelloun beschrijft alles heel beeldend en gestructureerd. Op alle mogelijke kronkels die de hersenen van een kind kunnen maken, biedt hij een antwoord. Hij gaat mee in de denkwijze van zijn dochter en gebruikt geen taal die haar petje te boven gaat.
  Het boekje is weliswaar een gesprek tussen vader en kind, maar is zeker niet alleen bestemd voor de jongsten onder ons. Iedereen die met vragen of onzekerheden zit omtrent dit thema, moet het zeker eens doorlezen. En ook voor alle mensen die enige affectie voelen met de problematiek is het een aanrader. 'Papa, Wat is een Vreemdeling?' is een uitgave van De Geus.